Asbel Morales, mistr legendární značky Havana Club, v Praze představil rumové umění

Asbel Morales, mistr legendární značky Havana Club, v Praze představil rumové umění

Redakce Redakce foto: se svolením Pernod-Ricard

Maestro Ronero aneb mistr výroby ikonických rumů Havana Club, známý Asbel Morales, po osmi letech opět navštívil Prahu. Jeho program zahrnoval také setkání s milovníky a znalci rumů v baru La Casa de la Havana vieja.

Asbel Morales, jeden z nejuznávanějších mistrů rumového světa, měl při své návštěvě české metropole nabitý program. Kromě obchodních povinností, které jeho reprezentativní část práce zahrnuje, poskytl rozhovor magazínu VisitChef a také vedl masterclass pro pozvané rumové odborníky. V pražském baru La Casa de la Havana vieja provázel setkáním zaměřeným na exkluzivní rumy z kolekce Havana Club Iconica, které ztělesňují výjimečnost kubánské řemeslné dovednosti a zručnosti, a prostor byl i pro odpovědi na spoustu otázek z publika.

„Asbel Morales je člověk, který se v první řadě stará o rumy Havana Club Iconica,“ řekl hned v úvodu ambassador značky Havana Club pro Česko a Slovensko Jakub Vinš. „Některé z těchto rumů změnily design lahve, mimo to se dnes také dozvíte, z čeho se tyto rumy skutečně míchají,“ dodal Jakub Vinš.

Sedmiletý rum – zakladatel

Morales na masterclass primárně mluvil o lahvích Selección De Maestros a Havana Club Gran Reserva 15yo, došlo ale i na oblíbenou klasiku Havana Club 7yo. „Rum pro nás není pouze alkoholickým nápojem, je to především součást naší identity,“ řekl v úvodu Maestro Ronero a rovnou přešel k novému vizuálu lahve, který svým tvarem reaguje na architekturu kubánského města Havana. „Svět se mění, značka Havana Club přitom zůstává stále stejná – vychází ze stejné kultury a tradic, zachovává svou podstatu, kterou jsou původní kubánské rumy,“ vysvětlil Morales.

Navzdory tomu, že rum Havana Club 7yo nepatří do kolekce Iconica, Asbel Morales jej před zraky diváků pozvedl jako první v řadě. „Nemůžeme mluvit o extra stařených rumech bez toho, abychom sedmiletý Havana rum zmínili. Vznikl už koncem 70. let 20. století a mluvím o něm proto, že vytvořil cestu extra stařeným rumům. Než se objevil, tak na Kubě ani nikde jinde na světě tato kategorie neexistovala,“ dodal Morales.

V omezeném množství produkuje známý kubánský rumový výrobce vyhledávaný prémiový rum Havana Club Gran Reserva 15yo, kdy patnáctileté rumy jsou nejmladší v této směsi, ostatní dosahují stáří 22 a více let. „Představte si, že tato sklenička je sud,“ popisoval názorně Maestro Ronero proces míchání rumů. „Základ starý 15 let smícháme s dalšími, staršími rumy. Část tohoto už smíchaného rumu vrátíme zpátky do původního sudu, čímž zahájíme druhou etapu staření, druhá část jde do lahví. Následně staříme v sudu další roky a tím dostaneme déle stařený rum. Díky tomuto systému můžete například v sedmiletém rumu najít stopy po pálence starší než 40 let,“ řekl Morales.

Až se všichni Maestro Roneros shodnou

U sedmiletého nebo u patnáctiletého rumu, ale i u dalších rumů Havana Club, řekne vždy Maestro Ronero, kdy je rum připravený pro veřejnost, může se nalahvovat a poslat do světa, kde rozdává radost mezi znalci a milovníky rumů. Jinak tomu ale je u Havana Club Selección De Maestros. „V tomto případě je to volba všech Maestro Roneros, kteří řeknou – ano, tato část je zralá na to, aby byla součástí výjimečné rumové směsi. Nejsou daná žádná konkrétní pravidla, mistři se ale musí shodnout,“ vysvětluje Morales výjimečný moment, který dává vzniknout skutečně luxusnímu a unikátnímu rumu Havana Club Selección De Maestros s plnou a bohatou chutí a tmavou jantarovou barvou.

Mezi všemi informacemi, které Maestro Ronero Asbel Morales hostům speciální masterclass podal, padalo mnoho otázek z publika. Bylo zřejmé, že ani tak Morales nemohl všechny rumové nadšence uspokojit, a tak debata pokračovala i po oficiální části a bude pokračovat jistě i příště. Snad se rumového velikána Asbela Moralese dočkáme v Česku dříve než za dlouhých osm let.

Být to v jiné zemi, například ve Francii nebo v Itálii, má s největší pravděpodobností restaurace Salabka dvě hvězdy Michelin Guide. Vše tomu nasvědčuje. Protože jsme ale v Česku, v zemi, kde...
Brněnský Hotel Passage je známý nejen svou gastronomií, ale i exkluzivní atmosférou. Je to kombinace, která dokáže hosta dostat a přesvědčit, aby se sem vracel. Tamní šéfkuchař Petr Svoreň se svým...
Nejspíše jste již slyšeli o tom, že populární destilát, spojovaný spíše se Skotskem či Irskem, vyrobený z obilí, zrající po nějaký čas v sudech, ale pocházející z Japonska, se těší všeobecné oblibě....
Po pár měsících se potkáváme s Danielem Tilingerem v jeho gastronomickém království na Děvíně – v restauraci ECK. Je podzim, což je nejdřív patrné na přilehlém vinohradu Zlatý roh a následně i na...
Pokročilý průvodce pro moderní barmany – kniha The Cocktail Balance 2.0 představí řadu světových barmanských osobností, unikátní přístupy k práci i životu a naváže na svůj úspěšný první díl. Autorem...
Gold of Mauritius není jen rum; je to živoucí organismus, který se vyvíjí, roste a přizpůsobuje se novým výzvám. Už od svého vzniku před 12 lety se tato značka rumu stala synonymem pro luxus,...
Tradiční česká značka přichází na trh s výroční etiketou slivovice od ilustrátora Dominika Tyla. „Vztah někoho, kdo se v Česku narodil a vyrůstal, slavil narozeniny a svatby i všechno ostatní, těžko...
Michelinská hvězda zůstává pro šéfkuchaře zlatou metou a ať to přiznávají, nebo ne, je to jediné ocenění, pro které by zabíjeli. Ale i vydřená hvězda se může stát břemenem, a dokonce i prokletím,...
Pražský bar Bonvivant´s CTC před několika dny hostil unikátní snoubení koktejlů a jídel. O menu se postaral Oskar Andreas Høve Ørskog, který v Oslu aktuálně vede komorní restauraci Liminal. Předtím...