Michelin Guide Velká Británie a Irsko 2024: The Ledbury má třetí hvězdu

Michelin Guide Velká Británie a Irsko 2024: The Ledbury má třetí hvězdu

Redakce Redakce foto: Hrishikesh Desai

Máme za sebou jeden z nejočekávanějších michelinských večerů letošního roku. Gastronomický trh Velké Británie totiž patří spolu s Francií a nordickými zeměmi k tomu nejrespektovanějšímu, co se na Starém kontinentu děje. A u letošního udílení michelinských hvězd nebyla nouze o radost.

Před několika málo dny bylo v manchesterském hotelu Midland slavnostně vyhlášeno osmnáct nových restaurací s jednou hvězdou a šest nových restaurací má nově dvě hvězdy Michelin Guide. Slavnostní ceremoniál se letos konal také u příležitosti 50. výročí prvního vydání průvodce Michelin Guide Great Britain and Ireland.

Největší radostí a překvapením letos je, že Hotel Ledbury dostal třetí hvězdu. Tato legendární restaurace byla po dvouleté přestávce znovu otevřena na začátku roku 2022 a ve vydání prestižního průvodce pro rok 2023 získala hned dvě hvězdy. Brett Graham, šéfkuchař a majitel slavné restaurace sídlící v Notting Hillu řekl, že ho získání tří hvězdiček doslova ohromilo a že to bylo pro něj úžasné překvapení.

Všech osm dalších tříhvězdičkových restaurací ve Velké Británii a Irsku si letos své ocenění udrželo.

cedar tree by hrishikesh desai

Cedar Tree by Hrishikesh Desai

Mezi šest nových dvouhvězdi restaurací patří Opheem šéfkuchaře Aktara Islama v Birminghamu, Glenturret Lalique v Crieffu a Terre v Castlemartyru, druhou trojici tvoří londýnské podniky Gymkhana, Trivet a Brooklands, což je restaurace, kterou loni otevřel slavný francouzský šéfkuchař Claude Bosi (má na triku slavnou restauraci Hibiscus) v londýnském hotelu Peninsula London.

V emotivním projevu Aktar Islam řekl: „Je neuvěřitelné, že se nám to podařilo. Moje cesta začala před 31 lety, kdy mě vyhodili ze školy. To jen dokazuje, co může tento obor dát někomu, kdo nemá žádné vyhlídky. Pro každého, kdo říká, že toto odvětví nemá žádnou budoucnost nebo příležitosti, jsem důkazem, že je to nesmysl."

Ocenění jednohvězdám předal Michel Roux, který obdržel zvláštní cenu po uzavření restaurace Le Gavroche.

Jednohvězdičkové ocenění získaly od Michelin Guide letos restaurace Cedar Tree Hrishikeshe Desaie v Bramptonu v Cumbrii, Crocadon Dana Coxe v St Mellion v Saltashi a západoafrické restaurace Akoko a Chishuru sídlící v Londýně. Wales nezískal žádnou novou hvězdu, ačkoli získal dvě nové zelené michelinské hvězdy za udržitelnost.

Gwendal Poullennec, international director of the Michelin Guides, řekl: „Je to mnohem víc než jen symbolický milník. Pro nás všechny v Michelin Guide je to obrovský zdroj radosti a hrdosti. Doufám, že příštích 50 let bude stejně plných skvělých objevů a zážitků jako těch prvních 50 let. S tímto výročím vstupuje průvodce do svého druhého půlstoletí, které vypadá pro britskou a irskou gastronomii velmi dobře."

Nové tři hvězdy

The Ledbury, Londýn, Anglie

Nové dvě hvězdy

Gymkhana, Londýn, Anglie

Brooklands, Londýn, Anglie

Terre, Castlemartyr, Irsko

Glenturret Lalique, Crieff, Skotsko

Trivet, Londýn, Anglie

Opheem, Birmingham, Anglie

Nové jednohvězdy

Myse, Hoverington, Anglie

Mountain, Londýn, Anglie

1980 Gordon Ramsay v hotelu Savoy, Londýn, Anglie

Cedar Tree od Hrishikeshe Desaie, Brampton, Anglie

Pavilon Londýn, Londýn, Anglie

Dorian, Londýn, Anglie

Humo, Londýn, Anglie

Crocadon, St Mellion, Anglie, povýšen ze zelené hvězdy

Homestead Cottage, Doolin, Irsko

The Bishop's Buttery v hotelu Cashel Palace, Irsko

Akoko, Londýn, Anglie

Lake Road Kitchen, Ambleside, Anglie

Sushi Kanesaka, Londýn, Anglie

Humble Chicken, Londýn, Anglie

D'Olier Street, Dublin, Irsko

Ormer Mayfair, Londýn, Anglie

Aulis, Londýn, Anglie

Chishuru, Londýn, Anglie

Zdroj: guide.michelin.com

Renomovaný francouzský časopis La Liste zařadil „Cheval Blanc by Peter Knogl“ na první místo mezi 1000 restaurací na světě.
Zima je nezadržitelně tu, a jak jinak si ji zpříjemnit než portským vínem, které krásně zahřeje v chladném období roku? Ať už toužíte po skvělém aperitivu, digestivu, či svěžím drinku, portské víno...
Mezinárodní certifikace dle Standardu ASC MSC Chain of Custody garantuje produkty ryb a mořských plodů z odpovědných zdrojů.
Havana Club, celosvětově oceňovaný strážce kubánského rumového dědictví, přichází s designově přepracovanou kolekcí Icónica a otevírá novou kapitolu v historii značky. Tato exkluzivní řada extra...
Fanoušci pálenek a Vánoc mají jedinečnou možnost rozzářit svůj vánoční stromek ozdobnými koulemi naplněnými unikátní pálenkou z Lihovaru Žufánek, která na trhu nemá obdoby.
Před několika málo dny představené menu Mé první vzpomínky čili Initial experiences má podle slov předního českého barmana Vítězslava Ciroka probudit zapomenuté myšlenky a rozpoutat zajímavé debaty...
Propojují se v něm exotické asijské chutě s českými lokálními surovinami, aby přineslo zcela unikátní gastronomický zážitek. S pečlivým výběrem sezónních ingrediencí od místních farmářů a odvážnými...
Pro nadcházející zimní období připravil Roman Janeček limitovanou edici svých věnečků ve spolupráci se značkou oblíbeného irského krémového likéru Baileys. Pod korpusem barvy královské modři se tak...
Marriott Hotel Prague oslavuje 25 let své přítomnosti na českém trhu a bilancuje čtvrtstoletí, během kterého hostům poskytoval vynikající ubytování a špičkové služby. Kromě toho se mu podařilo...